Doorgaan naar content
De lekkerste oliebollen van Nederland De lekkerste oliebollen van Nederland De lekkerste oliebollen van Nederland De lekkerste oliebollen van Nederland
De lekkerste oliebollen van Nederland De lekkerste oliebollen van Nederland De lekkerste oliebollen van Nederland De lekkerste oliebollen van Nederland

Hoe smaken glutenvrije oliebollen?

Geschreven door Max Baan. Max Baan 11 November 2024 • 3 min leestijd

Wanneer je overgevoelig bent voor gluten, kan het lastig zijn om de juiste oliebollen te vinden. Want gluten zitten in een van de belangrijkste ingrediënten van het oliebollenbeslag, namelijk in de bloem. Hierdoor heb je misschien al jaren met oud en nieuw geen oliebollen meer gegeten. Dat is jammer, want het hoort echt bij het traditionele nieuwjaarsfeest. Gelukkig komen glutenvrije producten steeds meer in opmars en dat geldt ook voor de glutenvrije oliebollen.

Een oliebol zonder gluten: kopen of bakken

Kun je geen oliebollen vinden die vrij zijn van gluten? Dan kun je ze natuurlijk ook zelf bakken en bloem zonder gluten gebruiken. Een recept daarvoor is makkelijk te vinden. Door de groeiende belangstelling voor spijsverteringsproblemen door gluten worden er namelijk steeds meer glutenvrije recepten ontwikkeld. Dat geldt ook voor glutenvrije oliebollen. Speur een beetje op internet en je vindt allerlei varianten.

Een glutenvrije oliebol met een goede structuur

Hoewel gluten voor jou misschien niet zo fijn zijn, zijn ze dat wel op culinair gebied. Gluten zijn namelijk eiwitten die van nature voorkomen in tarwe. Van deze graansoort wordt de bloem gemaakt die in bakkerijen met plezier wordt gebruikt. Een fijne eigenschap van gluten is namelijk dat het brood, een cake of een ander baksel lekker luchtig maakt en voor de juiste structuur zorgt. Iets wat ook een must is voor oliebollen. Gelukkig hoef je voor een oliebol zonder gluten niet bang te zijn voor een te zware hap. Er zijn ook andere manieren om het deeg luchtig te maken. Je kunt bijvoorbeeld psylliumvezels toevoegen, waardoor ook glutenvrije oliebollen lekker weg eten.

Maak je oliebol zonder gluten extra lekker met andere ingrediënten

Gelukkig is er met een overgevoeligheid voor gluten nog veel lekkers dat je wel kunt eten. Zo kun je je glutenvrije oliebollen op smaak brengen met rozijnen of appel. Of laat je fantasie de vrije loop en maak ze met andere soorten fruit of noten. Ook hartige oliebollen zijn mogelijk door bijvoorbeeld kaas toe te voegen. Glutenvrije oliebollen kunnen dus net zo lekker zijn als gewone oliebollen of misschien zelfs wel lekkerder. Heb je last van een overgevoeligheid voor gluten? Dan kun je dus toch volop meedoen met het nieuwjaarsfeest dankzij glutenvrije oliebollen!

Deel dit artikel